107_0755_r1

Suomalaisten ja venäläisten yhteinen talvisodan muistomerkki, Murheen risti, on pystytetty Koirinojalle Petroskoin-Suojärven-Pitkärannan teiden risteykseen. Viisimetrinen  monumentti on hyvin vaikuttava kaksine ihmisfiguureineen. Sen vieressä on laatta, jonka teksti alkaa sanoilla: "1939-1940 Venäjä ja Suomi, kaksi sisarusta. Suomi ja Venäjä, kaksi äitiä."

Alueen viihtyisyyden eteen on nähty vaivaa, mutta kokonaisuus on pilattu ihmetystä herättävällä ratkaisulla: veistoksen välittömässä läheisyydessä on vessa. Koppien ovet on tietenkin varastettu.

Koirinojalla, joka kuului suomalaisaikana Impilahden pitäjään, käytiin talvisodassa ankaria taisteluja. Ristiltä muutaman kilometrin Petroskoihin päin Koirinojan puro- uoman molemmin puolin on nykyään autio Lemetin kylän paikka. Tammi-helmikuussa 1940 suomalaiset muodostivat sinne sotahistoriallisesti mainittavat Lemetin motit. Päähyökkäys alkoi 5. tammikuuta, jolloin everstit Autti ja Hannuksela johtivat joukkonsa itä- ja länsipuolelta venäläisten asemiin. Väliin jäi kaksi suurta vihollismottia noin 3 X 3 kilometrin kokoiselle alueelle.

Venäläisten keskuudessa vallinnut kova kuri esti antautumisen, mikä johti usean viikon epätoivoiseen sinnittelyyn pakkasessa ruoatta ja haavoittuneiden saamatta hoitoa. Suomalaiset hyökkäsivät saarrettua vihollista vastaan useita kertoja, ja 4. helmikuuta he saivat vallattua Mylly-tukikohdan. Läntisessä Lemetissä oli 1000 kaatunutta venäläistä, suomalaiset menettivät 38 miestä.

Motin lopullisen tuhoamisen jälkeen, helmikuun lopulla, jääkäripataljoona 4:n komentaja Matti "Motti-Matti" Aarnio raportoi: "Tiedämme jo tällä hetkellä tuhoutuneiden vihollistemme luvun nousseen noin kolmeen tuhanteen, ehkä ylikin. Sen johdosta meillä ei ole syytä riemuita. Mutta me tunnemme suurta iloa siitä, että nyt Laatokan-Karjalan Koirinojan-Käsnäselän operaatiosuunta on vapaa vainolaisesta."